Má své poslání skutečně každý?

Jedno krásné odpoledne na jedné akci k mému ikigai stolečku přišla žena.

Zeptala se: “Já se vás jdu zeptat, jaké je moje poslání.”

Trošku jsem zalapala po dechu a už mě to cukalo natáhnout se pro mou imaginární křišťálovou kouli.

“Víte, ale to mi spíš řekněte vy,” mrkla jsem na ni. 

“Já to právě nevím. Za rok mi končí mateřská a vím jenom to, že se nechci vrátit tam, kde jsem pracovala předtím. Je toho spousta, co mě zajímá ale pořád si nejsem jistá, kudy jít.” posmutněla. 

Absolutně jsem jí rozuměla a přijde mi, že snad každá žena v tomto životním období toto téma řeší a já tehdy nebyla rozhodně výjimkou. 

“Má své poslání skutečně každý? Jak ho můžu zjistit?” zeptala se drobná žena jemným hlasem plným naděje.

“Já bytostně věřím, že ano. Každý tu máme nějaký životní úkol nebo důležitou roli. Pokud zatím nevidíme obrysy, je naším prvním úkolem najít správný směr, který nás k jeho objevení, dříve nebo později, dovede. Jak? Jdete na to postupně, pro začátek je důležité naladění člověka na sebe a poznání sebe sama. Od toho už se dá krásně odpíchnout a zjistit, kam nás život vede a volá. Kde je nás třeba.” odpověděla jsem.

Bylo vidět, že ženě se malinko ulevilo. 

Pokračovala jsem: “Hlavně si na sebe neklaďte velké nároky a nedělejte z toho honbu za dokonalým posláním. Berte teď za dokonalost najití správného směru. Postupujte pomalu a radujte se z každého nového miniobjevu.”

“Víte, já teď často myslím na to, že jsem jako malá chtěla být kadeřnicí a uvažuji nad jedním praktickým kurzem.” vypadlo z ní. 

“Vidíte to. Čas konce mateřské je opravdu podporující v tom, že je ideální k přemýšlení a ohledávání možností. Udělejte klidně i malé krůčky a zjistěte jestli je to pro vás, nebo ne. Obojí je výhra, nemáte co ztratit.”  

Se ženou jsme si ještě chvíli povídaly a já si zavzpomínala na ten pocit, který jsem cítila i já, jak jsem byla taková nervózní z toho, že ještě nevím. Zpětně bych se ještě více uvolnila a tento sebepoznávací proces si užívala na maximum. 

A to přeji ze srdce i vám všem, které právě prožíváte tento kouzelný čas. 

Pokud si chcete tuto sebepoznávací jízdu užít i s podporou dalších žen, naskočte právě teď k nám do kurzu.