Sexualita jako zdroj životní síly

  • Kde se vlastně bere naše životní síla? 
  • Co je to za energii? 
  • Kde ji můžeš získat? 
  • A jak souvisí s naší sexualitou?

Ponoř se do tohoto článku a pusť se do objevování nových souvislostí. Ukážu Ti jednoduchou rovnici: životní energie=sexuální energie. 

Cože? Opravdu? ANO! 

Vždyť si přeci vzpomeň, co se musí stát, aby vznikl nový život… Sexuální energie je schopná stvořit nový život. A náš život je od samého počátku plný životní energie. Sexuální síla je ta, která udržuje lidstvo při životě. Je to nekonečný zdroj, ze kterého můžeme čerpat svou životní sílu. Ovšem pouze za předpokladu, že nebudeme svoji přirozenou sexualitu potlačovat…

Tak, a teď jsme se dotkly jádra pudla. K sexualitě máme totiž často dost pokřivený vztah. Z nejrůznějších důvodů… Přitom sex zdaleka není jen o prostém uspokojení sexuálních potřeb, jak se často zdá. V sexu se ukrývá něco mnohem hlubšího, mnohem posvátnějšího než nám předává dnešní společnost. Přesto se ze zdravého a radostného spojení dvou milujících se lidí stal pouhým nástrojem k zachování rodu. A tvořivá, životodárná sexuální energie se tak jaksi vytratila z našich životů. Naštěstí ale, pokud čteš tyto řádky, z Tvého života ještě nezmizela úplně. Svou životní energii totiž nemůžeme nadobro ztratit. Nikdo nám ji nemůže vzít. Jedině smrt…

A teď si možná říkáš: “Ale vždyť já se přesně takhle cítím… Jako bych vůbec nežila…” Možná bojuješ s věčnou únavou, výkyvy nálad, pocity prázdnoty… A na sex jako takový nemáš ani pomyšlení… Neboj se. Je ve Tvé moci to změnit. 

Pokud máme pocit, že v nás žádná životní síla neproudí, je to tím, že my samy jsme se rozhodly tuto energii odmítat. A protože je to naše rozhodnutí, můžeme ho kdykoliv změnit. Je důležité si uvědomit, že náš skutečný život se odehrává v našem těle, ne v našich myšlenkách a představách. Když jsme s naším tělem ve vědomém kontaktu, naše energie může proudit z naší pánve, z našeho zdroje do celého těla. Často se ale stává, že se od svého zdroje nevědomky odpojíme tím, že svou životní alias sexuální energii potlačujeme. Pokud popíráme základní sexuální vyjádření, blokujeme tím proudění životní síly v našem těle. Velké napětí a blokovaná energie v oblasti podbřišku nám pak způsobuje menstruační bolesti, záněty, bolesti při milování, migrény či ztrátu chuti na sex. 

A naše životní síla mezitím usíná. Podřimuje v oblasti naší pánve a vyčkává. Čeká na chvíli, kdy se ji rozhodneš probudit. Vzpomeň si, jaké to je, když jsi z pocitu vzrušení tak nabitá, že nedokážeš usnout? Když jsi čerstvě zamilovaná a cítíš se tak silná, že bys mohla skály lámat? Tak přesně takto se můžeš cítit stále. Svůj zdroj máš pořád při sobě. Ve svém podbřišku. Cesta k jeho oživení vede právě přes sexualitu a přijetí vlastního těla. Přes uvolnění se do svého prožívání, přes probouzení smyslů a otevírání svého srdce. 

Dnešní doba je zrychlená, věčně někam spěcháme, nestíháme, a tak se místo nádherného prožitku milování omezujeme je na prostý sexuální akt. Na rychlé uspokojení. Zbytku našeho těla v takovou chvíli vůbec nestíháme věnovat pozornost. 

Pokud tento pohled změníme, můžeme k prožívání sexuality začít přistupovat jako k léčivému nástroji, díky kterému probudíme svoji životní sílu. Sexualita tak získá úplně nový rozměr. Díky ní si budeme moci dovolit sestoupit z mysli do našeho a těla a skrze něj prožívat, vnímat a cítit. Být s tělem v kontaktu. Být tady a teď. Vypnout autopilota, vystoupit ze zajetých kolejí. Vnímat přítomnost. Oživit se.

A věř mi, že to stojí opravdu za to, protože aktivovaná, přijímaná a kultivovaná sexuální energie s sebou nese velkou sílu a dar. Ovlivňuje naši chuť do života, naši náladu a vnímání světa. Pokud svoji sexualitu začneme pohlížet s úctou, rozhodně se to odrazí na naší psychické pohodě. Rozproudění sexualita nás nejen rozzáří, ale také přenese na vrchol naší tvořivé síly. Doslova rozproudí tvořivý oheň v našem těle. Je to náš obrovský skrytý potenciál. Proto je tolik důležité, cítit v této oblasti naplnění. Vždyť sexualita je naší základní lidskou potřebou. A my ji přitom tak často popíráme. A spolu s ní i naši životní sílu…