10+1 zajímavost o klitorisu

Máš pocit, že znáš svůj klitoris? Co všechno si představíš, když se tohle slovo řekne? Víš, že se schovává pod kůží jako ledovec, takže to, co vidíme, je jen jeho špička?


Ve skutečnosti je velikostí srovnatelný s penisem v klidovém stavu a zároveň je to dosti složitá struktura, která se u různých žen liší svou velikostí i citlivostí. V následujících řádcích se můžeš nechat vtáhnout do tajů svého zdroje rozkoše a rozplývat se nad jeho dokonalostí.

1. Původ slova klitoris

Už sama řečtina se nám snaží naznačit, že jeho poznáním a pochopením můžeme odemknout komnatu k ženské sexualitě – slovo klitoris je totiž řecký výraz pro „klíč“. Překládá se též jako „západka“ nebo “háček“, sloveso pak jako „chlípně dráždit“ nebo „polechtat“. Lingvisté také věří, že
slovo pochází ze starořeckého kleitoris, což znamená „malý vrcholek“. Američané mají od roku 1958 pro klitoris zkratku clitty.

2. Klitoris u zvířat

Klitoris je samičí orgán přítomný u většiny savců, ale také pštrosů a malého počtu dalších zvířat. Ta však, stejně jako lidé, nemohou pomocí klitorisu močit ani se rozmnožovat. Výjimkou je samička hyeny skvrnité, která má klitoris dlouhý, visící mimo tělo jako penis, a používá ho k močení, páření, a dokonce i k porodu mláďat. Velký klitoris mají například ještě lemuři a pavoučí opice.

3. Proč je klitoris podobný penisu

Klitoris se v prenatálním období vyvíjí z falického výrůstku embrya. Zpočátku je nediferencovaný a neví se, zda se vyvine v penis nebo klitoris. To je určeno až během vývoje reprodukčního systému, a to v závislosti na působení androgenů – převážně mužských hormonů. Za přítomnosti testosteronu vznikne penis, při jeho absenci pak klitoris. Ten se tedy utváří ze stejných tkání jako žalud a penis, a proto, na základě tohoto společného embryonálního vývoje, jsou dva orgány – mužský i ženský – homologní, neboli různé verze stejné struktury. To mimo jiné znamená, že přibližně do dvanáctého týdne stáří embrya měl každý – ať už muž či žena – klitoris. Obě pohlaví tedy začala svůj život jako holka.

4. Dvakrát více nervových zakončení než v penisu

Klitoris má zakončení 8000 nervů, to znamená, že žádný jiný lidský orgán není tak citlivý, jako klitoris. Pro zajímavost špička penisu má těchto zakončení jen 4000, tedy přibližně dvakrát méně. To také souvisí se zjištěním, že průměrný ženský klitoridální orgasmus trvá déle než ten nejdelší mužský.

5. Erekce klitorisu

Stejně jako se penis topoří, i klitoris tvrdne, když se žena vzruší. Klitoris má totiž také topořivá tělíska, která se během sexuálního vzrušení naplní krví.

6. Klitoris roste

Stejně jako uši a nos, ani klitoris nikdy nepřestane růst. Když žena vstoupí do menopauzy, její klitoris je asi dvaapůlkrát větší než v pubertě. Není divu, že některé ženy mají silnější orgasmy nebo orgasmy vůbec až od druhé poloviny života. Možná ale na velikosti nezáleží vůbec. Klitoris nám tak zřetelně připomíná ženskou podstatu tolik odlišnou od té mužské – muži poměřují, co je viditelné, ženy zůstávají tajemné a skryté.

7. Vliv umístění klitorisu na orgasmy

Výzkum ukázal, že čím blíže je klitoris k vaginálnímu otvoru, tím je pro ženu snazší mít orgasmus. V průběhu historie se mnoho žen – ač neúspěšně – pokusilo chirurgickým zákrokem přiblížit klitoris k pochvě, aby snáze dosáhly orgasmu. Nejznámější ženou v historii, která se o přiblížení klitorisu skutečně pokusila, byla princezna Marie Bonaparte – vnučka Napoleonova bratra Leopolda.

8. Nejvíce orgasmů je klitoridálních

Analýza třiatřiceti studií provedených za posledních 85 let ukazuje, že 50 až 75 procent všech žen dosáhne orgasmu pouze v případě stimulace klitorisu. Jinými slovy „klasický“ pohlavní styk málokdy vede k ženskému orgasmu.

9. Jediný orgán exkluzivního účelu

Klitoris má coby ženský orgán jen jeden účel – potěšení. Je to jediný orgán, který nemá žádnou jinou funkci než vybudit sexuální vzrušení. Není to tedy orgán reprodukční, ale sexuální.

10. Dlouho neprozkoumaný orgán

Mysleli jsme si, že rozumíme klitorisu. Tenhle zdánlivě malý orgán byl však až donedávna pro vědce, a tím pádem pro celé lidstvo, záhadou. Až teprve v roce 1998 se podařilo australské uroložce Helen O´Connell za pomoci magnetické rezonance zmapovat jeho anatomii. Vidíš správně – je to teprve 22 let! Když porovnáme, čeho všeho bylo dosaženo před rokem 1998, je k zamyšlení, jak dlouho trvalo, než se lékařská komunita a celá lidská populace odhodlala prozkoumávat ženské potěšení a začala o něm mluvit.


Bonusová zajímavost na konec

Lidé si pro klitoris vymysleli mnoho názvů. V Americe se vžily tyto roztomilé názvy: poupátko (rosebud), bzučák radosti (joy buzzer), třešňová pecka (cherry pit), knoflíček lásky (love button) nebo třeba čočka/cizrna (lentil/chickpea). Vymyslela bys pro klitoris jiný překlad nebo dokonce vlastní název?


jóni