Role táty v rodině a inspirace pro muže

V dnešní době je model rodiny jiný a ženy mají tak na muže jiné nároky. Pasivní muž, který se distancuje od chodu domácnosti je už přežitý model, který většinu žen neuspokojí. Jak ale vypadá muž, který by splňoval úlohu otce, který by ženu v její nové roli matky podpořil?

Starý model nefunguje

V dnešní době stojíme na pomezí mezi starým pojetím role otce a novým. Je zde starý model živitele rodiny, který přesto, že byl často milující, se na péči podílel jen minimálně. V raném dětství často vůbec. A tak mezi dětmi a otcem často vznikla neviditelná bariéra, která vycházela z nejistoty, jakou sílu otec má a jak ji používá. Dnes už to takto ale mnoho žen nechce a touha po kvalitnějším a naplněnějším životě, ať osobním, tak rodinném, vede páry k otázkám, jak tento starý model nahradit.

Objevení vlastní jemnosti v síle

Mnoho mužů se role otce bojí. Už v samotné rané fázi rodičovství, kdy je žena těhotná si nejsou jistí, jak se dotknout bříška. Často už tady se bojí, že jejich hrubost může miminku ublížit. V tomto momentě je potřeba se nenechat odradit strachem a naopak přijmout výzvu učit se jemnému doteku. Další výzvou bývá pak samotný porod, kdy se opět setkáváte se svým strachem. Jestli ustojíte pohled na krev, jestli dokážete být ženě dostatečnou oporou v takové situaci. Opět bych vám poradil podívat se na celou situaci jako na výzvu a říct jí ANO. Postavit se do své síly a nenechat se odradit tím, že jste to ještě nedělali. To, čeho se obáváme nejvíc se obvykle stejně ani nestane. A už samotná přítomnost muže u porodu je transformační zážitek a ukazuje nám, jak silné ženy jsou.

Vždy vás může podpořit uvědomění, že jste si tuto novou roli otce sami vybrali a že je to tedy něco na co jste připraveni. Rodičovství tak můžete brát jako příležitost „dozrát“. Pokud se tak již nestalo dříve, tak příchodem dítěte se to může stát. Dostáváte jedinečnou příležitost naučit se zacházet se svou jemností. Doslova opanovat svou sílu.

Soustavná péče o partnerský vztah

Muž by měl být v sobě natolik pevný, aby se nezačal chovat jako další dítě, ale aby obrátil pozornost na ženu a pečoval o ni. Aby se snažil vytvořit takové prostředí, kdy žena bude opečovaná a pokud možno co nejvíce odpočatá. Muž by měl být pevný sám v sobě a uvědomit si, že je to nyní on, kdo potřebuje vložit o to víc energie do vztahu. Podporovat ženu, aby ona mohla pečovat o dítě a současně se o něj mohla opřít.

Důležité kvality v roli otce jsou trpělivost, pevnost, umění ustát ženino vyčerpání a nebrat si věci osobně. Skvělým způsobem, jak ženu v těžkých chvílích můžete podržet je, přijít občas s něčím novým. Najít způsob, jak svoji ženu můžete vytáhnout z rutiny a „uchvátit ji“.

Možná je tohle právě to období, kde bude muž aktivnější než žena. Bude dávat do vzájemného vztahu více energie, když žena je zaneprázdněná péčí o dítě. Ale skutečně v ženiných očích se tímto stane jejím Mužem, její oporou, tím vedle koho se nemusí bát, vedle koho se může schoulit a být jemná a bezbranná. Neberte si tedy osobně, že žena nyní nevyhledává tak často intimní kontakt, že nedává tolik do vztahu, je to pro ni v tomto období přirozené.

Tipy, jak prohlubovat vztah s dítětem

Pro maminky může být z počátku těžké komukoli dítě svěřit z obavy, že by mu mohl někdo ublížit. Dokonce se nedůvěra může vztahovat i na vás, jako na otce. V tomto se ale nenechte odradit a vytrvejte. Ubezpečte ženu, že miminko je v bezpečí, že mu s vámi nic nehrozí. A časem i ona se uklidní, když vidí, že je s vámi děťátko spokojené a ona si tak může na chvilku odpočinout a dělat si něco svého.

Večerní koupel

Když přijdete z práce můžete se ujmout koupání. Můžete se naložit do vany a žena vám položí miminko na hrudník a vy si jen můžete užívat vzájemný dotyk. Je to ideální chvíle mít spolu blízký kontakt. Opět tak dítěti dáváte zažít pocit bezpečí a síly a zároveň vaší jemnosti a péče.

Velmi jemná masáž

Právě po koupeli je příjemné miminku dát masáž, přírodním olejem jemně namasírovat celé tělíčko. Můžete se buď naučit přímo techniku baby masáže /například v kurzu Péče o miminko/ anebo intuitivně namasírovat od nožiček, přes bříško, zádíčka a hlavičku na závěr.

Bezplenková komunikační metoda

Tady je skvělý způsob, jak se můžete naučit vnímat potřeby svého dítěte. Ono samo se nechce vyčůrat do vlastního „hnízda“ tedy vždy dává nějak najevo, že potřebuje vylučovat. Na tom je položená bezplenková komunikační metoda a i když se může zdát, že toto tedy řeší maminka, i táta se může naladit a vědomou pozorností signály dítěte vidět.

Pokud se vám, jako tátům, podaří navázat tento blízký vztah již od miminka a vaše děti budou naučené od vás přijímat, budou přijímat i v pozdějším věku. Kdy dorostou do bodu, kde budou hltat veškeré informace, které vy jim můžete předat. Budete jejich hrdiny, budou vás absolutně obdivovat, a to opravdu stojí za to si zažít. Být pro své dítě HRDINOU!

Jmenuji se Honza Harnoš. Ve světě náročných výzev, je možná tou největší právě partnerský vztah. Narozdíl od jiných oblastí má velký přesah a možnosti růstu a rozvoje jsou zde snad neomezené. Rád přirovnávám muže k horám a ženy k vodě. Hory mají mýtické asociace vertikálnosti, ducha, výšky, transcendence, tvrdosti, odolnosti a mužské jangovosti, suché a zářící. Tekoucí voda, jinově ženská, snažící dostat se co nejníže, mokrá, temná, hluboká, měkká, oduševnělá, dávající život. Hory mě léta učí naslouchat téměř neslyšnému šepotu mé vlastní duše a ten hlas i způsob, jakým a kdy se mnou duše mluví, mi učaroval. Průvodcuji po horách a fotím.