Co když přijde závist?

Transformační procesy, kterými ženy v mých kurzech procházejí, jsou časté. Když se podíváme hlouběji do sebe, můžeme se dostávat k emocím, o kterých jsme si třeba ani nemyslely, že je známe. Až nás to překvapí a nevíme, jak s nimi naložit.

V kurzu Alchymie hojnosti, který právě běží, přišlo krásné sdílení autentických a s tímto tématem přirozeně se pojících emocí.

Pocity ZÁVISTI a žárlivosti, když vidíš, že se někomu jinému daří, že má snový příjem, který zatím není tvou realitou, a ty nevíš, co s tím. A následně se stydíš za to, že závidíš. Nebo se dokonce cítíš méněcenná, že vyděláváš méně peněz než jiná žena. Chtěla bys je také, ale nevíš, jak se k tomu dostat a jestli je to zrovna tobě určeno.

Znáš to taky? Jak s tím můžeme pracovat a jakou informaci si z této situace pro sebe vzít?

Závist je emoce plná energie, tak zažehávací a „změnotvorná“. Ukazuje náš potenciál a obrovské pole možností.

Byly jsme výchovou naučené, že závidět někomu „se nedělá a není to hezké“, a proto jsme zvyklé pohlížet na závist jako na negativní a nežádoucí. Když závidíme, víme, že bychom se měly stydět a necítit to, nebo aspoň neprojevovat. Závist je škaredá baba z pohádky, s bradavicí na tváři.

Takové potlačení a nepochopení nás ale vede do pocitů viny a ještě větší emoční bouře.

Závist je matkou pokroku. To nejlepší, co můžeš udělat, když ti takové pocity přijdou, je, se jim otevřít. Přijmi je, přivítej, nech je projít svým tělem. Nebraň se jim, nehodnoť je.

A ptej se: co mi to říká o mně? Co si pro sebe přeji jinak?
A ano, i tady je jedním z klíčů sebeláska, sebeúcta, sebepřijetí.

A když sníš o tom, že bys mohla mít větší hojnost, je naprosto v tvých možnostech, to uskutečnit. Přitom nemusíš ani přesně vědět, jak to udělat, jakou cestou k tomu dojít. A dokonce si po bližším prozkoumání třeba rozpoznáš, že takto přesně, jak to někomu závidíš, to ani nechceš, ale už se děje to, že se otevíráš novým možnostem. Že je do svého pole pouštíš. A někdy to jde přímo přes inspiraci a motivaci. No a někdy to přijde i přes nepohodlnou emoci.

Každopádně JE TO V POŘÁDKU.

Ty jsi Královnou svého života, žiješ jedinečný příběh a jsi milovaná a plně podporovaná v každém okamžiku, každý den. Jen si to pokaždé znovu a znovu zvědomuj, a když pocítíš závist, stoupni si do Tvůrkyně, pravdivě si rozpoznej své pohnutky a budeš-li mít chuť, rovnou jdi do akce. Dělej další kroky, které cítíš, že tě nasměrují blíže k tomu, po čem toužíš.

A ujišťuji vás, že pocity závisti a srovnávání se nevyhýbají nikomu, znají je i velmi úspěšné a bohaté ženy. I já je znám. Srovnávám se, říkám si, že tohle nedělám, toto bych měla víc/jinak atd. A nejčastěji se mi to děje, když jsem unavená, přeženu to s časem tráveným na sítích a zapomenu na sebe.


Hodně vtipná byla například situace před pár měsíci na letišti, kdy jsem celou noc čekala na navazující let, nešlo mi usnout a tak jsem prožila několik hodin jen na mobilu. Nejen, že jsem byla unavená, ale ještě jsem vstřebávala takto dlouho obsahy ze sítí. Co se mi pak odehrálo v mysli bych vám ani jako dobrou tragikomedii nepřála vidět:-) Byla to pro mě vyhrocená a ne tak častá situace, ale o to více si od té doby všímám, jak právě únava je pro mé emoce závisti spouštěčem. Takže sledovat už i ty jemné náznaky, kde jsem za hranicí a vím, že si mám dát pauzu, víc si naslouchat, co právě teď potřebuji, je důležité.

  • Můžeš si také sledovat své spouštěče.
  • Když už se emoce závisti /nebo jiná nepohodlná/ dostaví, přijmi ji, zůstávej k sobě laskavá.
  • Zkus zastavit případný kritický dramatický tok myšlenek.
  • No a podívej se, na jaký tvůj potenciál ti emoce závisti svítí.

A když už jsme to dnes měly i o hojnosti, tak přidávám jedno velmi důležité povzbuzení:

Jen to nejlepší je pro tebe dobré a hojnost je tvou přirozenou součástí. 

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."