Přidej se na Kongres ženského podnikání online a zdarma >>> Stačí kliknout zde <<<

Vzájemná podpora v době koronaviru

Služby velmi omezené, obchůdky i hranice zavřené, některá města izolovaná a rouška ze zákona povinná. Kdo doteď na koronavir „nevěřil“, to doufám už přehodnotil. Vnímám, jak jsme všichni tak nějak zmítání na vlnách pohody a úžasu nad nově vzniklým volným časem a zároveň strachu o živobytí, blízkou rodinu, podnikání a hlavně – naprosto nejistou budoucnost. A byť se někteří z nás naučili surfovat a vlnami jsou fascinování, spíše než vyděšeni, stále je mezi námi mnoho jedinců, kteří jsou zmatení, zklamaní, frustrovaní, přehlcení nebo osamocení.

Jsem tady, abych vám pomohla.

Ať už jste kdekoliv a děláte cokoliv, upřímně doufám, že jste vy i vaši blízcí v bezpečí. Že jste se v té bouři neztratili a držíte pospolu. A že průběžně „zazdrojováváte“ a můžete tak využívat svých darů a talentů pro pomoc druhým.

Já jsem se svou rodinkou na okraji Brna, což mi dovoluje chodit pravidelně do přírody, nabíjet se na slunci a meditovat při procházkách s pejskem. Byla jsem však nucena zrušit (nebo snad jen posunout v čase?) akci roku – Alchymii naživo, kterou nám letos měla obohatit mezinárodní lektorka tantry Sofia Sundari. Se Sofií jste již mohli vidět několik online webinářů, případně se začíst do knihy Osvobození do orgasmu, kterou jsme s koncem roku přivedly na český trh. Odložit jsem musela také pár pobytů pro mámy a dcery, víkendové oslavy menarché, vícegenerační pobyty,…

Proč vám to ale všechno píšu?

Abych vyjádřila, že jsme v tom všichni společně.

Abych vám posdílela, jaké dary u celé této situace vnímám.

Abych sdílela tipy, jak touto krizí projít co nejhladším způsobem a dodala vám odvahu sdílet své prožitky, emoce, procesy.

Kongres pro ženy

Kongres pro ženy“ je skupina na facebooku, která již skýtá téměř 5.000 členek. Ano, opravdu. Nepřepsala jsem se. Je nás tam k dnešnímu dni čtyři-tisíce-osm-set-šedesát-devět. Každý den tam já, ale i další průvodkyně, alchymistky a členky skupiny přidáváme tipy, jak s aktuální situací pracovat. Sdílíme si, co které pomáhá, čím si procházíme, jak se zrovna máme… Vytváříme tam společně bezpečný prostor žen, takový virtuální červený stan, kde se vzájemně nehodnotíme a nesoudíme, ale jsme tam vzájemně pro sebe – jako sestry, jako kamarádky, přítelkyně, průvodkyně.

Kromě tipů, jak zvládat stres či jiné krizové emoce, větší množství času s dětmi či partnerem, omezení ve vnějším světě či v našem podnikání jsme nyní naši pozornost nasměrovaly k našim darům a talentům. Úkoly jsou velmi jednoduché, ale zároveň velmi silné. Máme je přehledně řazeny do jednotlivých lekcí, které jsem připravila spolu s dalšími lektorkami.

Žij své poslání

Jednotlivé kroky pro tvůj klidný a radostný život, to je Žij své poslání. Přihlášení najdeš na webu www.alchymiezeny.cz a posléze budeš pokračovat ve svém mailu a ve skupině na facebooku. ŽIJ SVÉ POSLÁNÍ je ZDARMA a těšit se můžeš na téma pravého smyslu života se mnou, populární typologii Ikigai s Jitkou Zoderovou, povídání o vášni s Janou Maškovou Zimolovou, či povídání o hojnosti, štěstí a nápadech.

I ty můžeš žít s větší lehkostí a tvoje práce nemusí být jen povinnost, na kterou se netěšíš. Zažij, jaké to je, když pomáháš světu v souladu se svým posláním a vše, co děláš, tě naplňuje štěstím a radostí.

Jakých 12+1 dar nám již tedy koronavirus přinesl?

1. ČAS PRO SEBEREFLEXI A PŘEHODNOCENÍ DOSAVADNÍHO ŽIVOTA

Tohle je rozhodně bod číslo jedna. To by musel být člověk opravdu slepý, kdyby neviděl, že tahle krize slouží k přehodnocování. A ne nutně tomu spirituálnímu, duchovnímu, vnitřnímu. Napříč republikou a vlastně i celým světem jsou už milióny lidí, kteří se (možná i poprvé) opravdu zastavili a zamysleli nad svým životem.

Jsem šťastná v práci, kterou dělám? Nebo jsem upřímně ráda, že jsem musela na „dovolenou“ a přeji si, aby to trvalo co možná nejdýl?

Mám ve svém běžném fungování dostatek času na svou rodinu nebo mě k nim dostal až koronavirus a povinná karanténa?

Jak umím hospodařit se svými financemi, reagovat na náhlé změny a nečekané události?

Umím pracovat se strachem a dalšími svými emocemi? Nebo jsem zvyklá je potlačovat, stydět se za ně nebo si je vůbec nepřipouštět?

Tohle je zcela jistě jen pár myšlenek, které se teď spolu s mnoha dalšími nesou éterem. Co se v těchto dnech honí hlavou tobě? Sdílet to se mnou můžeš buď na FB nebo tady dole v komentářích.

2. DOKONČOVÁNÍ A ÚKLIDY

Zkrácení pracovního úvazku, ztráta brigády, zavření oblíbeného jógového studia, kosmetického salónu či hospůdky. Také tendence dělat si zásoby a nakupovat jednorázově, ve větším množství a omezení volného pohybu osob a znemožnění bezcílného bloumání nákupními centry. To vše nám možná do života přineslo nemalou dávku „času navíc“. Času, který jsme dříve vůbec neměli, neviděli ho, nebo nevěděli, že bychom ho vlastně uměli využít.

Co takhle si udělat pořádek v šatníku a nové, snad nikdy nenošené kousky darovat na výrobu roušek? Nebo je nabídnout rodinám v nouzi, které znenadání přišly o své příjmy. Co takhle je vytřídit, vyprat a nachystat na jarní „swap“, který se doufám již brzo bude moci uspořádat v každém větším městě?

Swap bývá většinou odpolední či víkendová událost ve znamení udržitelnosti v praxi. Lidé tam mohou přinést staré, avšak stále nositelné kousky svého oblečení a na oplátku si nějaké zase odnést. Je to taková směs garážového výprodeje, dobročinné akce a smluvní tržnice.

Navíc nám 20. 3. začíná jaro a s ním čas nových začátků. Je ideální čas na různé očisty a to jak ty psychické a emocionální, tak ty fyzické. Možná už jsi dlouho chtěla zkusit půst nebo udělat pořádek v dílně. A co ten rozmalovaný obraz, nedoskládané puzzle, roztvořený projekt, který ti už tak dlouho leží na pracovním stole nebo zahrádka, která volá po pozimní péči? Co teď můžeš dokončit, vyhodit, vyčistit, uklidit? Pusť se do toho!

3. NE JÁ, ALE MY

Asi nejlepším příkladem tohoto daru je věta: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě.“ Lidé se semkli, spojili, otevřeli. Najednou nemyslíme jen na sebe, ale také na ostatní. A to jak na členy naší vlastní rodiny, tak obecně na „ty druhé“. Na všech možných úrovních se ukazuje, že doba silného individualismu končí a navrací se přirozená touha po pospolitosti, vzájemné podpoře a komunitním životě. Jako bychom sundali nějaký filtr a začali vidět širší souvislosti…

A to mě baví, protože sama již dlouhá léta práce s lidmi vnímám, jakou má vzájemná pomoc a sdílení obrovskou sílu. I proto jsem se rozhodla otevřít pro Alchymistky, které již prošly mým ročním kurzem, KLUB za velmi speciálních podmínek. Napište mi o ně, pokud k vám emailem nepřišel.

A pro všechny ženy chystám také KNIHOVNU všech videí, které již pod záštitou Alchymie ženy proběhly. Do pár dní bude zveřejněna a zpřístupněna za naprosto minimální poplatek.

4. UTUŽENÍ VZTAHŮ, SOUCIT A PODPORA

Více si voláme s prarodiči, vytváříme podpůrné skupiny na facebooku, tvorbu přesouváme do online prostředí tak, abychom neztratili kontakt se svými klienty. Lidé se snaží přesměrovat pozornost na to dobré, přeposílají si dobré či humorné zprávy, sdílí to, co jim v daný den udělalo radost, nabízejí si nejen sousedskou pomoc. A hlavně – tráví spolu mnohem více času. Alespoň tedy v domácnosti, s těmi nejbližšími.

Že to ne pro každého musí být darem? Věřím, že je to pro mnohé z nás velkou výzvou. Obzvláště, pokud jsou najednou oba rodiče i všechny děti doma na jedné hromádce. Je to zároveň obrovská příležitost vzájemně se poznat!

Vytáhněte zaprášené deskové hry, plátna a barvičky, fotografie z dětství. Vyprávějte si příběhy, sledujte filmy, tvořte vision boardy. Naučte se otevřeně komunikovat, ptejte se vzájemně na své aktuální potřeby, touhy a sny. Zjistěte navzájem své oblíbené barvy, jídlo, herce či hudební interprety, bavte se o dlouho tabuizovaných tématech, prozkoumejte internet a sociální sítě a zapojte se společně do některé z online aktivit či shlédněte živé vysílání.

Otevřete se úplně novým společným aktivitám. To platí jak pro rodiny, tak pro partnery, milence, přátele-spolubydlící. A hlavně – buďte teď víc než kdy jindy otevřeni všemu, co bude vyplouvat na povrch. Pomáhejte si vzájemně pracovat s emocemi, strachy či smutky. Komunikujte. Smějte se. Oslavujte.

5. VDĚČNOST

Jakou radost najednou máme už jen z toho, že svítí slunce… že se můžeme za domem projet na kole… jaké to je, když si můžeme po mnoha letech každodenní práce dopřát odpoledního šlofíčka… jak slastněji chutná bábovka, kterou nám do naší lékárny přinese paní sousedka… jakou radost vykouzlí na tváři to, že si můžeme bez výčitek hodinu telefonovat s kamarádkou…

Svět, na který jsme byli zvyklí se začíná rozpadat. A spolu s ním se samozřejmě mění i naše vnímání reality všedních dní. Najednou nás rozradostní úplně jiné věci. Takové, které jsme dříve brali jako naprostou samozřejmost. Možná poprvé za život poděkujeme vlastním nohám, že nás donesly domů, když jsme si při cestě z práce vybrali nejet hromadnou dopravou. Možná si taky uvědomíme, že rčení „všude dobře, doma nejlíp“ má najednou úplně jinou váhu. Možná začneme děkovat za úplné maličkosti, které jsme dříve vůbec nebyli schopni vidět. A to je díky koronaviru.

TIP: Vděčnost je energie s velmi silnou vibrací. Najdi si proto v každém dni alespoň pár minut na procítění vděčnosti. Posílíš tak své energetické pole, naučíš mysl vidět na situacích to pozitivní a hlavně – dáš-li vesmíru najevo, za co cítíš vděčnost, nadělí ti více těchto věcí/prožitků/situací, za které vděčnost můžeš cítit.

Co ti dnes udělalo radost? Co tě rozradostnilo, překvapilo, zahřálo u srdce? Čemu dnes patří tvé poděkování a vyjádření vděčnosti?

Já osobně doporučuji zavést si tzv. „deník vděčnosti“. Každý večer před spaním usednu do meditace, zrekapituluju si den, poděkuju vesmíru a vděčnosti si sepíšu do tohoto speciálního deníčku. Když na mě občas padne splín nebo mám pocit, že je všechno špatně, vezmu si deník do ruky a listuju. Vždycky mě to zklidní a přivede zpět do mého středu a k uvědomění, že mám v životě opravdu hojnost toho, za co můžu být vděčná.

6. PRAXE ÚŽASU

V těchto dnech velmi doporučuji praktikovat úžas. Úžas nebo také údiv je převážně dětskou kvalitou, kterou však v sobě může kultivovat každý. Zkus situace dnešních dní nehodnotit, neanalyzovat a nesnažil se jim porozumět. Jen je s úžasem pozoruj.

Co všechno se stihlo za posledních pár dní udát? Jaké všechny změny (ať už dobré nebo špatné) potkaly celou naši planetu? Co tě na této pandemii fascinuje? Nad čím ti zůstává rozum stát?

Mě osobně hodně baví, kolik věcí je najednou naprosto normálních. To, co dříve byla „alternativa“, se dnes stává normou. Jako třeba domácí vzdělávání, online konference, práce z domu neboli home office, komunikace s úřady převážně v elektronické podobě. Najednou to všechno jde. Fascinující.

Úžas je kvalitou našeho vnitřního dítěte. Zdarma si můžeš projít technikami, které jsem pro Tebe připravila ZDE.

7. PROBUZENÍ KREATIVITY

Mnoho z nás v sobě probouzí úžasné dary, talenty a kreativitu. Vznikají nové online kurzy, živá vysílání, kreativní způsoby vzájemné výpomoci a využití dostupných technologií ve prospěch všech.

Koho by napadlo, že světově známé platformy jako Google, Uber či Airbnb vznikly právě z krizových situací? Z historie vyplývá, že každá krize vždy nese potenciál vzniku skvělých nápadů. A já jsem tedy osobně hodně zvědavá, jaké další dary, inovace a zlepšováky nás v budoucnu čekají!
Pro ženy tu budu s informacemi, marketingovými a strategickými tipy
a podporou v kurzu Alchymie Tvého poslání. Protože mnohé z nápadů, které už vznikly dříve, ale ještě nebyla odvaha je pustit do světa anebo vznikly v tuto dobu, se zrodí a my můžeme se vším okolo pomoci.

8. HUMOR

Ať otevřu facebook, novinky nebo jinak docela vážný portál DVTV… Všude se to jen hemží vtípky, humornými animacemi, videoklipy a komiksy, které nám danou situaci rozmělňují humorem. A to je dobře. Smích totiž nikdy nikomu neublížil.

9. BYTÍ V TADY A TEĎ

Nejistota budoucích dní nás krásně vede do přítomného okamžiku. Jsem si jistá, že pro mnoho z nás je to něco nového. Tady a teď, přítomný okamžik, vědomý dech, bdělá pozornost – tohle najednou nejsou pojmy z úst jógové lektory, ale je to realita všedních dní.

Máme možnost naučit se být v přítomnost. Ne v minulosti či v budoucnosti, kde jsme, řekla bych, téměř doma. Vnímej, jak se cítíš ráno po probuzení, jaké aktivity, myšlenky a emoce naplňují tvé dny a jaké to je, když večer usínáš. Teď nemá moc cenu spekulovat nad tím, jak to bude za půl roku, za měsíc nebo dokonce za týden. Zkus tu nejistotu na chvíli nevnímat jako svého nepřítele, ale jako svého nejlepšího učitele mindfulness, neboli praxe bdělé pozornosti.

10. PŘEHODNOCENÍ MATERIÁLNA

Krizový stav, nejistá budoucnost našeho podnikání, finanční nepohodlí. Na jedné straně mince opět přítěž a na straně druhé dar. Možná jste už teď doma přišli na něco, na co jste byli zvyklí a co vám vlastně vůbec nechybí. Možná jste ve sklepě, na půdě, ve skříních či knihovnách najednou uviděli ty hromady věcí, které již ve vaší domácnosti nemají užitek. Nebo ho ani nikdy neměly.

Jaké předměty či neřesti najednou spolu se snížením výdajů zmizely z tvého života? Které věci jsi s radostí daroval/a někomu v nouzi? U čeho tě v posledních dnech napadlo: „Hm, kde se tohle u mě doma vlastně vzalo?“

Zas a znovu tě zvu k přehodnocení svého životního stylu. Možná nastal čas přestat kouřit nebo kupovat časopisy, které stejně nikdy nedočteš. Možná prodáš přebytečné kusy nábytku na některém z online bazarů. Možná daruješ většinu knih ze své knihovny, protože víš, že se k jejich druhému čtení stejně nikdy nedostaneš. Uč se nelpět a osvobozuj se od přebytku věcí.

11. HOME OFFICE I DOMÁCÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA ZKOUŠKU

Najednou už to není takové sci-fi nebo výsada mladých. Kamarádka mi v posledním sdílení s úsměvem na rtech popisovala telefonát se svou poradkyní na úřadu práce. Paní měla tak 50 a i přes telefon z ní šlo prý cítit, jak ji dělá dobře ten „houm ofiz“. Že ty kanceláře jsou teda zavřené, ale ona může pracovat z domu. Byla šťastná, jak blecha.

Děcka jsou taky doma a z mnoha rodin či přímo škol přišel impuls se pravidelně setkávat alespoň na skype a pomáhat si tam s úkoly. Už to nejsou jen digitální nomádi, kteří využívají online prostor k práci a vzdělávání. My máme holky v domácím vzdělávání už mnoho let a nemůžeme si to vynachválit. Konkrétní tipy pro školáky aktuálně sdílíme na facebookové stránce Domácí vzdělávání.

12. SETKÁNÍ SE SMRTÍ

Jsem připravená umřít? Případně pokud neumřu, co bych teda mohla/měla/chtěla změnit, abych měla lepší život, než doteď? Uvědomila jsem si ještě více, že všechno je pomíjivé, život je změna, plynutí, proud, neustálý koloběh života a smrti. Myšlenky na smrt nám dávají vášeň a chuť k životu. A tak to se smrtí je. Vede nás přímou linkou do smyslu života. Taky to cítíš?

Stejně jako (rozhodně ne) poslední dar koronaviru, dar č. 13.

13. OBRAT K SOBĚ, VLASTNÍMU ZDRAVÍ, SEBELÁSCE, OSOBNÍ ZODPOVĚDNOSTI A PROBUZENÍ

Všechny výše uvedené dary jsou vlastně zajímavými paradoxy. Smrt nás vede k životu, krize k lásce, ztráta práce k většímu prostoru, nošení roušek k vyzdvihnutí krásy našich očí.

Všechny se tak nějak propojují, vzájemně se doplňují nebo na sebe navazují. Všechny se týkají probuzení, obratu do sebe, zaměření se na sebelásku, uvědomění si vlastní zodpovědnosti, role ve společnosti i v celém světě. Těžko je nazvat jedním slovem. Nebo jedním darem. Záleží na našem úhlu pohledu. A ten se v těchto dnech rozhodně globálně rozšiřuje.

P. S.: Ať už se přidáš do skupinky Kongres pro ženy, naskočíš na vlnu Žij své poslání, obohatíš se v KNIHOVNĚ ALCHYMIE /brzy dám vědět/ nebo budeš jen nadále číst příspěvky na blogu – můžeš se dočerpávat inspirací a podporou plnými doušky. Také se těš na právě chystané webináře a vlnu videí, technik a podpory zdarma.

P. S. S.: Vlna kreativity samosebou neminula ani mě, a proto mě napadlo zpřístupnit Deník pro mámy a dcery v elektronické podobě. Tak, abyste čas, který vám teď byl možná s vaší dcerkou dán, využily na 100 procent.

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."