Přidej se na Kongres ženského podnikání online a zdarma >>> Stačí kliknout zde <<<

Jak na bezbolestnou a pohodovou menstruaci

Můžeme udělat něco pro to, abychom se během menstruace cítily dlouhodobě lépe? Pomůže zaujetí jiného postoje ke svému tělu a k vlastnímu cyklu k lepšímu prožívání menstruace a zmírnění bolestí? Jaké jednoduché a účinné tipy můžeme začít HNED praktikovat?

Žena je cyklická 

Náš vztah k menstruaci ovlivňuje naše kulturní povědomí, ale i rodinné postoje. To, jak se k měsíčkům stavěla naše matka a další blízké ženy z našeho okolí. V naší kultuře nese menstruace punc něčeho nepříjemného, co se musí mlčky a bez zbytečného reptání přetrpět. A tak si vlastně předáváme a opečováváme vzorec, že „to zase bude bolet“, který se nám neustále plní. Abychom tento koloběh proměnily v něco pozitivnějšího, je třeba přijmout svou cykličnost jako dar a začít vnímat životadárné energie, které se s ní pojí.

Menstruační cyklus můžeme vnímat jako svou přirozenou ženskou výhodu. Měsíční krvácení totiž funguje jako pravidelná očista po tělesné i duševní stránce. A nejen to, ženský cyklus zahrnuje čtyři fáze, z nichž každá posiluje určité schopností.

„Začátek menstruace může být fyzicky náročný, nicméně změna hormonů s sebou nese i změny našeho náhledu na svět a na nás samé„ přibližuje Miranda Gray v knize Cyklická žena. V menstruační fázi se zesiluje intuice, vnitřní moudrost, schopnost porozumět i rozeznávat podstatné od nepodstatného. Toto období, kdy se žena stahuje do sebe, je ideální pro hledání odpovědí na důležité otázky, přijímání minulosti i budoucnosti a naslouchání svému nitru.

Staré kultury krvácející ženy oslavovaly jako moudré a obdařené vizemi, a nechaly je odpočívat v tzv. červených stanech. Patriarchální společnost tuto přirozenou sílu potlačila a zapomněla. Ale my dnes máme jedinečnou možnost naučit se pracovat se svou cykličností a čerpat z jejích darů.

Podívejte se na nabídku našich kurzů.

Zpomalit a odpočívat 

Menstruace je období, kdy by každá žena měla zvolnit tempo. Možná jste zpozorovala, že po náročném měsíci často následuje mnohem bolestivější menstruace než obvykle. Obecně se však v naší společnosti na menstruující ženy nebere ohled, mluvit o tom je stále společenské tabu. A tak se často snažíme „zapřít a překonat“, abychom mohly fungovat dál. Saháme k růžovým pilulkám a tamponům, abychom vše zvládly jako dřív a nebylo nic vidět. Ale pokud si ani během menstruace neodpočineme, můžeme se měsíc od měsíce víc trápit. Některé ženy mají dokonce natolik bolestivou menstruaci, že jim gynekologové doporučují užívat hormonální antikoncepci, která ovšem pro tělo představuje zátěž.

„Měla jsem velmi bolestivou menstruaci, až tak, že porod mi připadal v pohodě, protože takové bolesti jsem zažívala každý měsíc. Odezněly až po té, kdy jsem se začala z menstruace radovat, pochopila jsem její význam ve svém životě a to, že skrze bolest ke mně promlouvá mé tělo – chce zastavit a být vnímáno,“ podělila se o své zkušenosti Kateřina Juřenčáková, která se ženským tématům věnuje jako lektorka.

Podle ní si my ženy mnohdy ani neuvědomujeme (i když to na vlastním těle pociťujeme všechny), že při menstruaci z těla odchází nejvíc životní energie, a pokud si žena nedovolí zastavení a odpočinek, donutí ji k tomu tělo skrze bolest a vyčerpání. První den menstruace je potřeba odpočívat nejvýraznější.

A tak by období menstruace mělo být dobou odpočinku a relaxace. Mnoho žen má zkušenost, že když zpomalily životní tempo a zařadily třeba jeden 20 minutový spánek během dne navíc nebo chvilka pro sebe a své zájmy, zmírnily se i menstruační bolesti.

Proč to vlastně bolí? 

Za menstruační bolesti je z velké části odpovědný děložní čípek, jehož středem vede kanálek, kterým z dělohy odtéká menstruační tekutina. Bolestivě můžeme vnímat nejen roztahování čípku, které během menstruace způsobují hormony, ale i situaci, kdy menstruační krve přiteče hodně naráz a tato branka ji nestačí pojmout. Tekutina pak tlačí na čípek, o čemž nás tento citlivý orgán expresně uvědomí. Pozitivní je, že nejedna žena, kterou trápila bolestivá menstruace, se dočkala úlevy po prvním porodu. Při něm se totiž rozšíří kanálek v děložním čípku, jímž odtéká menstruační tekutina.

Pozor na menstruační pomůcky 

Navzdory reklamám, které slibují čistotu, svěžest a diskrétnost nám mohou běžné menstruační pomůcky pořádně zavařit. A mnohdy si toho ani nevšimneme. Klasické průmyslově vyráběné tampony a vložky jsou totiž plné rizikových látek, které mohou být ve větším množství pro tělo toxické. Jsou to zejména agresivní bělidla, umělá barviva a syntetické parfémy. Tyto látky

působící přímo na citlivé sliznice mohou mít podíl na bolestivém prožívání menstruace. Mimo to také vyvolávají alergické reakce a mohou zhoršovat průběh vaginálních infekcí. Věděly jste, že tampóny vysušují sliznici pochvy, čímž u některých žen ještě přikrmují menstruační bolesti.

Nejlepším způsob, jak své tělo ochránit před riziky přidané chemie v dámských vložkách a tamponech, je vyměnit komerční produkty za exempláře z nebělené biobavlny či moderní látkové vložky, které jsou i příjemně prodyšné. Existují ale i maximálně přírodní tampony z mořské houby anebo menstruační kalíšky z lékařského silikonu, které neobsahují žádné toxické látky a navíc svým uživatelkám poskytují maximální komfort.

Hýbejte se 

Pohyb výborně mírní menstruační bolestí. Také jste zažila, že se vám nechtělo ani vylézt z postele a když jste se překonala a vyrazila na procházku, najednou jste zjistila, že je to lepší? Čím to je? Svaly se uvolní a nashromážděná krev odteče. Pro tělo je ovšem menstruace období, kdy potřebuje odpočívat a kdy nemá takovou výdrž jako obvykle. Takže se nepřepínejte a nenuťte k vrcholovým výkonům, naopak se šetřete a nikam nespěchejte. Výborné je chodit na procházky do přírody.

Pokud vás trápí bolestivá menstruace, je dobré pohybovou aktivitou cíleně uvolňovat příslušné partie. Vhodné jsou na například břišní tance, cviky podle Ludmily Mojžíšové nebo jóga.

Přitulte se

Přestože pro někoho je sex během menstruace tabu, milování pár dní před propuknutím může být lékem na bolestivé měsíčky. Prostaglandin obsažený ve spermatu funguje jako změkčovadlo. Děložní čípek se pak během menstruace daleko snadněji otvírá a krvácení méně bolí.

U některých žen milování během menstruace nejen zmírní bolesti, ale také výrazně zkrátí dobu krvácení.

Ale můžete na to jít jen cestou orgasmu díky sebepotěšení. Orgasmus skvěle uvolňuje napnuté partie.  Ideální je zalézt si do teplé postele, rozmazlit se a pak i rovnou usnout –  po probuzení je po bolesti.

Povolejte na pomoc bylinky 

Mnoho léčivých bylinek vám pomůže ulevit od nepříjemných doprovodných jevů menstruace. Buď se můžete svěřit do péče jedné byliny, nebo si pořídit již namíchanou speciální směs.

Kontryhel zmírní bolest i silné krvácení, meduňka zabírá na křeče, dělohu uvolní skořice nebo hřebíček. Zkusit můžete i majoránku, maliník, žebříček, sezam, heřmánek, len setý, lipový květ, kozlík nebo zázvor.

Výhodou bylinných čajů je, že si řadu léčivých rostlin můžete samy nasbírat, čímž odpadají nejasnosti ohledně původu suroviny. Také dávkování lze upravit podle vašich potřeb. Je ale nutné informovat se i o možných vedlejších účincích léčivých bylin.

Zahřejte se a udělejte si pohodu 

Teplo mírní menstruační bolesti, to je starý osvědčený trik. Kromě zabalení se do deky si ho můžete dopřát i v dalších podobách. Zdrojem příjemného tepla pro břicho nebo na kříž může být nahřátý polštářek s pohankovými slupkami, klasický termofor nebo kočka domácí. Plno žen také nedá dopustit na bederní pás, který můžete nosit i do práce.

Nekažte si pohodu v tomto citlivém období nošením těsného nepohodlného oblečení. Teplem to ale nemusí končit, menstruace je pro tělo náročné období, a proto mu zprostředkujte co největší pohodu a lehce se rozmazlujte. Dopřejte si cokoliv, co vám pomůže příjemně se naladit. A vyhýbejte se všemu, co vás dostává do nepohody.

Volná menstruace 

Ženy, které tuto metodu založenou na důvěře k vlastnímu tělu praktikují, často zaznamenávají nejen ústup menstruačních bolestí, ale i zkrácení doby krvácení, úplně vymizení špinění nebo výrazné zlepšení svého sexuálního života.

Metoda je postavená na vědomé spolupráci s vlastním děložním čípkem, díky čemuž nejsou potřeba žádné menstruační pomůcky. Když zachytíte signál těla, že se v děloze nashromáždilo dost krve, odskočíte si na toaletu, kde se uvolníte, a krev odejde.

Postupně se naučíte cítit, kdy je čas jít na toaletu. Bude to stejné, jako když cítíte, že potřebujete močit. Do té doby můžete zkoušet vědomě vylučovat krev vždy během návštěvy toalety. První dny při silnější menstruaci je toto vylučování samozřejmě častější, ale ani v tyto dny to není příliš často. Rozhodně to v praxi nevypadá tak, že byste tři dny jen seděla na záchodě. Zkrátka si co dvě hodinky odskočíte, jednu dvě minuty tam posedíte a můžete dál fungovat…

 

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."