Volnou menstruací k ženské duši

S radostí sdílím osobní zkušenost Kláry

„Volná menstruace/svobodná menstruace pro mě znamená hodně. Stala se mi totiž i mou osobní terapií.

Vždy jsem používala vložky, které jsem neměla ráda kvůli diskomfortu a hlavně ekologické stopě. Z tampónů jsem měla respekt a po jednom zavedení mi nebyl příjemný. Před 5 lety jsem se dostala ke kalíšku. Ten mě potom, co jsem se s ním konečně sžila a naučila jej zavádět, naprosto nadchnul. Bohužel po třech letech používání mi začal vadit. Nedokázala jsem ho bez bolesti zavést a nesnesla jsem ho v sobě. Byla jsem z této situace velmi znepokojená, protože jsem se ke klasickým vložkám vracet nechtěla.

V té době jsem narazila na článek o volné menstruaci, avšak její praktikování mi připadalo nereálné. Jednoho dne se situace díkybohu vyřešila za mě. Onemocněla jsem angínou a dostavila se mi menstruace. Byla jsem tak slabá, že jsem neměla sílu bojovat se zaváděním kalíšku, a tak jsem se rozhodla, že budu jen tak. Jaké pro mě bylo překvapení, že to jde a že moje představy o tom, že krev neustále stéká, jsou mylné.

Podotýkám, že to rozhodně chce cvik a pozorně naslouchat svému tělu. Když jsem doma, jde mi to lépe, než když jsem v práci ve shonu. První dva dny silnějšího krvácí je tlak na čípek větší, tudíž se mi VM praktikuje snadněji než v následujících dnech. Opravdu to funguje jako s močovým měchýřem. Když je čípek naplněn krví, cítím tlak a přinutí mě to k návštěvě toalety. Samozřejmě, když tento signál ignoruji, „hráz jednoduše přeteče“. Jako pojistku ještě stále používám látkové vložky, ale často na nich není ani kapka.

Vědomá menstruace mi opravdu pomáhá i jako terapeutický prostředek. V mé situaci, kdy se nám již pár let nedaří počít děťátko, nastávají chvíle, kdy k menstruaci nemám příliš kladný vztah. V takových chvílích se zastavím, podívám se na tu stékající krev a uvědomím si, jak jsem vděčná za ten dar, že vůbec menstruaci mám a že je pravidelná. Každý měsíc tak mám to štěstí, že se moje tělo vyčistí a nabere nové síly. Volná menstruace mě nutí zpomalit, zvnitřnit se a vědomě za vše poděkovat. Pootevřela mi ještě více dveře do mé ženské duše a díky ní jsem se napojila na všechny fáze svého cyklu.“

Klára Vohrnová

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."